BarokOpera Amsterdam

BarokOpera Amsterdam Live stream by Streamline Media

Date:20 Feb, 2014

Skills:Opera

Client:BarokOpera

Url:http://www.barokopera.nl/

BarokOpera Amsterdam

BarokOpera Amsterdam

BarokOpera Amsterdam brengt de Nederlandse Première van de opera “Dido & Aeneas” uit 1689 van Henri Purcell in het Posthuis Theater in Heerenveen. De voorstelling heeft als ondertitel “Liefde & Hel”, want in het tweede deel van de avond vervolgt Aeneas zijn weg in muziekstukken van Lully, Händel en Rameau.

De oorlog om Troje is ten einde. De Grieken zaaien dood en verderf in de stad, maar de Trojaanse held Aeneas heeft de brandende stad levend weten te verlaten. Hij heeft een Goddelijke missie te volbrengen: een nederzetting stichten in Italië, wat het latere Rome zal worden. Voordat hij in Italië aankomt, lijdt Aeneas echter schipbreuk en spoelt aan op Carthago, waar de jonge koningin Dido zich liefdevol over hem ontfermt. Tussen Dido en Aeneas ontstaat een van de grootste liefdes uit de Griekse mythologie. Maar het is een tragische liefde. Aeneas vertrekt toch nog naar Italië en Dido maakt uit liefdesverdriet een eind aan haar leven…

BarokOpera Amsterdam bracht al twee keer eerder een Purcell-programma in première in Heerenveen. Met de korte doorzongen opera “Dido & Aeneas” spreekt het gezelschap ongetwijfeld opnieuw een breed publiek aan. Frédérique Chauvet, artistiek leidster van het gezelschap:
“Het is heerlijke muziek rond een brave held, gezien door de ogen van de vrouw die hem heeft liefgekregen, maar die hij meent te moeten verlaten voor zijn goddelijke opdracht. Maar het oorspronkelijke verhaal van Aeneas gaat verder na de dood van Dido. We volgen Aeneas op zijn verdere omzwervingen, en nadat hij in Italië is beland, bezoekt hij de Onderwereld, het Schimmenrijk waar de zielen geconfronteerd worden met de gevolgen van hun daden op aarde. Daar zal hij ook Dido nog één keer ontmoeten….”

De Romeinse dichter Vergilius tekende het volledige verhaal van Aeneas op in het epos “Aeneis”, in navolging van Homerus’ Gedicht van Troje, de “Ilias” en de “Odyssee”.. Naast de twee mythologische helden Odysseus en Herakles is Aeneas de enige die levend uit het Schimmenrijk is terug gekeerd. Voor Aeneas’ helletocht maakt BarokOpera Amsterdam gebruik van teksten van Vergilius en uit Dante’s “De Goddelijke Komedie” (waarin Dante op zijn beurt door de Hel wordt geleid door Vergilius).

Voor dit kleur- en klankrijke vervolg hebben Frédérique Chauvet en regisseur Sybrand van der Werf niet alleen dankbaar geput uit het werk van Vergilius en Dante, maar ook uit de schat aan “Hellescènes” in het operarepertoire uit de Barokperiode. Zo wordt het pareltje van Purcell gevat in een unieke avondvullende muziekvoorstelling waarin ook meesterlijke fragmenten uit opera’s van Lully, Händel en Rameau ten gehore zal worden gebracht.

Frédérique Chauvet: “Het Aeneas-verhaal zal tussen de opera van Purcell en het deel erna worden worden onderbroken door een lichtvoetig intermezzo, gebaseerd op de “Drunken Poet”, ook van Purcell. Gedurende deze scène mogen zanglustige toeschouwers in het theater actief deelnemen om vanuit de zaal de kwade geesten weg te zingen.”

Nederlands gesproken teksten. De gezongen teksten worden Nederlands boventiteld.
Opera “Dido and Aeneas” uit 1689 van Henry Purcell, aangevuld met composities van Lully, Händel en Rameau. Muzikale leiding: Frédérique Chauvet. Regie: Sybrand van der Werf. Foto: Lennart Monaster.
Solisten: Sopraan: Wendy Roobol, Caroline Cartens (Dido). Countertenor: Jan Kullman. Tenor: Mattijs Hoogendijk, Joost van Velzen (Aeneas). Bariton: Pieter Hendriks / Ensemble: viool: Mariette Holtrop, Jan-Pieter van Coolwijk. Altviool: Agnieszka Swiatkowska, Niek Idema. Basse de violon: Anita Gluyas. Fluit: Frédérique Chauvet. Hobo: Alayne Leslie. Klavecimbel: Claude Meneux-Poizat. Theorbe: Elly van Munster.